Loman elementit ovat pääsiäislomaviikolta olleet kateissa. Osin saan syyttää siitä itseäni, kun koulutehtäviä on jäänyt rästiin.

Henkilö- ja yritysverotuskurssin opettajamme muistutti meitä tunneilla tasaisin väliajoin, kuinka kiehtovaa verolaskujen ratkaiseminen on. Emme olleet silloin yhtä innoissamme, emmekä erityisesti silloin, kun saime käsiimme oppimistehtävät, jotka olisi selvitettävä tentin lisäksi.

Tehtävien deadline oli jo maanantaina, mutta itse sain aikaiseksi tarttua niihin vasta eilen saavuttuamme Nurmijärvelle pääsiäisen viettoon. Ykköstehtävässä tiedusteltiin kuluvarastosta ja sen hankintamahdollisuuksista. Termi ei kuulostanut tutulta, enkä ollut yksin. Kuluvaraston googlettaminen tuotti 28 osumaa, joista ei juuri ollut apua. Omista oppimateriaaleista löytyi vielä vähemmän tietoa. Tämä luonnollisesti motivoi "valtavasti" jatkamaan tehtävien tekoa. Lopulta sain jonkinlaista osviittaa linkistä, jonka sain Facebookiin lähettämäni avunhuudon perusteella.

En ole siis vieläkään ykköstehtävää tehnyt. Kakkosessa kysyttiin sellaista osinkojen jaon kaavaa, josta oli valmis tieto yhdellä aanelosella. Epäilyttävän yksinkertaista, mutta mahdollisten kompien selvittämiseen en jaksanut vaivautua.

Kolmostehtävä vaati jo vähän laskemista, mutta sitäkin enemmän taustaselvittämistä. Eikä sen parissa vierähtänytkään kuin viisi tuntia eilen illalla. Sen viiden tunnin aikana jokin kuitenkin napsahti. Jollain perverssillä tavalla aloin nauttia Ben Brotherin liikkeen tilinpäätöksen verotettavan tulon laskemista tilinpäätöksen perusteella. Olin aluksi pihalla kuin lintulauta, mutta kun löysin älyttömällä mäihällä yrityksen verotettavan tulon laskentaoppaan netistä ja lisäksi samaisen laskentakaavan selvempänä oppimateriaaliemme 3/8 powerpointshown sivulta 43/80, puhkuin intoa!

Olin kuullut, että osa oli suosiolla luovuttanut kolmostehtävän suhteen. Verotettavan tulon laskemista emme kunnolla kurssilla selvittäneet, ja pienellä sähköpostikinuamisella opettaja oli antanut oikean vastauksen kysyjille. Pelkkä vastauksen kirjoittaminen ei olisi tyydyttänyt veronälkääni, halusin lisää! Niinpä vastaukseen päästäkseni edessäni oli liuta vähennyskelvottomia ja kelpoisia menoja selvitettäväksi. Nyt tiedän, ettei yrityksen tilinpäätökseen kannata laittaa korjauskuluiksi oman huvilan remonttikuluja, tai toisaalta jäsenmaksuihin omaa henkilökohtaista petanque-seuran jäsenmaksua. Oh, kuinka kiehtovaa! Tämä ylittää jo neulomisvinkit ja lähes urheilunkin.

Mutta eipäs sentään innostuta. Tuo äskeinen lasku oli kuitenkin vasta kolmostehtävän a-kohta. B-kohdassa oli selvitettävä yrityksen nettovarallisuus, joka on luonnollisesti pääomatulojen laskentaperuste, josta 20 prosenttia ottamalla saadaan selville, kuinka paljon verotettavasta tulosta on pääomatuloa. Loput ovat sitten ansiotuloa, jonka avulla voi puolestaan laskea c-kohdan - ainakin osittain. Tuon B-kohdan kaavan googlettamiseen meni sitten taas puolisen tuntia.

Ai olisinko voinut hommata jonkun kirjan, josta asiat olisivat selvinneet? Ihan niin hullu en kuitenkaan ole. Kyllä ammattikorkeakoulusta pitää kirjoitta selvitä.